Gun jezelf rust met een weekmenu!

RSS
Gun jezelf rust met een weekmenu!

Deze blog is geschreven door Lein

Aan tafel!!! Hoe groter de pannen, hoe meer mensen er mee eten, hoe groter de lach op mijn gezicht. Koken voor tien? Geen probleem. Ik heb een aantal standaard recepten voor 10 personen die heel makkelijk te verdubbelen of te halveren zijn. Schuif maar aan! Vind jij koken leuk of is het een dagelijks terugkerend noodzakelijk kwaad waar je het liefst niet over nadenkt?
Lees hier hoe een weekmenu voor jou het verschil kan maken en je zowaar relaxed aan tafel gaat, met tien personen of iets minder.

Druk, druk, druk

Voor mijn bedrijf De Personal Planner help ik vrouwelijke ondernemers onder andere om overzicht te krijgen én houden in hun bedrijf en gezinsleven. Als Personal Planner stel ik, naast een heleboel andere regel- en plantaken, voor een aantal gezinnen wekelijks een menu samen (afgestemd op hun eventuele allergieën, eetwensen, diëten enzovoorts).

We hebben het allemaal druk, de dagen vliegen voorbij en de vierentwintig uur die een dag telt zijn er vaak te weinig. Als ik mensen help met het maken van een haalbare weekplanning is een van de eerste dingen die ik vraag of ze al werken met een weekmenu.
Negen van de tien keer is het avondeten namelijk een enorme bron van stress want tja, wat is moet je nou weer als antwoord geven op de vraag ‘wat eten we vandaag?’.
En dus vlieg je de winkel in en plukt iets bij elkaar wat het avondeten moet gaan worden, komt oververhit thuis want natuurlijk kreeg je een controle bij de zelfscan. Tot overmaat van ramp maakte de controle-mevrouw een foutje en moesten álle boodschappen opnieuw gescand.
De kinderen jengelen en vertellen je elke minuut dat ze écht zó honger hebben dat je zou denken dat ze de laatste 3 weken niks gegeten hebben. Je bent er klaar mee, duikt nog een blik knakworsten op uit de donkere gewelven van je voorraadkast en dat in combinatie met de bolletjes die eigenlijk voor woensdagmiddag waren en een komkommer in plakjes wordt dat het avondeten voor de kids.
Voor jezelf bestel je straks wel wat als ze in bed liggen.
Het eten wat je voor vanavond had bedacht komt dan morgen wel. Herkenbaar?

Waarom een weekmenu?

Hoe fijn is het als je áltijd een antwoord hebt op de wat eten we vandaag vraag. Hoe heerlijk is het als er geen keukenstress hoeft te zijn aan het einde van de dag. Dat kan! Als je het weekmenu aanpast aan jullie week kan dat een enorme rust geven.
Vaak hoor ik dat dat heel veel tijd kost. Het valt echt mee, zeker als je een weekmenu maakt aan de hand van vaste items. Dit werkt veel sneller dan blanco beginnen en denken ‘wat moeten we nou weer eten’. Hieronder deel ik een aantal ideeën inclusief mijn favoriete recepten.

  • Rijstdag
    Iets met rijst maak ik meestal als ik wat meer tijd heb, bijvoorbeeld op woensdag. Wordt het heerlijk weer maak ik alles al zover klaar in de ochtend zodat ik ’s middags alle tijd heb voor de woensdagmiddag-gezelligheden.
    De sauzen van het merk Patak’s vind ik echt ontzettend lekker maar er zit ook wel erg veel ‘meuk’ in. De zonder-pakjes-en-zakjes-koningin Geertje van Lifesabout maakte een heerlijk recept voor Kip Korma. Als ik heel eerlijk ben is die nog veel lekkerder dan die uit het potje, en zoveel werk is het niet.
    Komkommertjes en rauwe worteltjes erbij, iedereen blij.
    https://www.lifesabout.nl/zonder-pakjes-en-zakjes-51-kip-korma-pataks-korma-saus/
  • Soepdag
    Soep staat vaak in het weekend op het menu maar als er een drukke maandag op de planning staat waarin eigenlijk weinig tijd is om te koken maak ik soep op zondag en hoeft deze maandag alleen nog maar warm gemaakt. Stokbroodje in de oven, kind kan de was doen (wat erg handig zou zijn maar dat terzijde).
    Kippensoep, groentesoep en tomatensoep met ballen staan regelmatig op het menu. Soms is een keertje iets anders ook wel lekker en dan maak ik deze overheerlijke broccolisoep van Francesca Kookt. De toppings staan los op tafel zodat iedereen de soep kan stylen naar eigen wens.
    https://www.francescakookt.nl/broccolisoep-met-zalm-en-pijnboompitten/
  • AGV dag
    De kinderen zijn er gek op maar ik kan echt niet heel warm worden van gekookte aardappelen, groente, vlees en jus. Maar ja, ook voor moeders kan het niet altijd feest zijn.
    Vooral mijn middelste wordt gelukkig van een AGV-feestmaal bestaande uit broccoli, aardappels met jus en een slavink.
    Heel toevallig was er nog een restje over van de pasta en ik offer me dan wel op om dat te eten. Zonde om weg te gooien.
  • Snackdag
    Donderdag, zaterdag of zondag. Een van de drie is snackdag bij ons. Van simpel patat met kroketten en frikandellen tot een uitgebreid Bouw-je-eigen-hamburger buffet. Alles staat als losse onderdelen op tafel en ieder kan zijn of haar burger maken naar eigen smaak.
    Daarom in de categorie niet gezond maar wel enorm lekker: de Big Mac van OhMyFoodness uit het kookboek Guilty Pleasures. Alleen met het lezen van dit boek plak je de kilo’s al aan je derriére maar dat is het waard.
    http://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/diner-omf-eet/fastfood-friday-big-mac
  • Pastadag
    Pasta gaat er altijd wel in. Een simpele bolognese saus kan je heel goed de dag van te voren al maken of je maakt een dubbele portie en vriest de helft in voor een drukke dag.
    Dit recept van Smulpaapjes is een van onze favorieten. Geen rode saus maar een verrassend witte variant mét verstopte groente.
    Voor deze saus maak ik de bloemkool in de ochtend of de avond ervoor alvast schoon en die hoef ik ’s avonds alleen nog maar op de bakplaat te leggen en in de oven te schuiven. Ik leg er ook weleens chipolataworstjes bij. Die gaan op het laatst in kleine stukjes over de pasta. Terwijl de oven haar ding doet is er nog ruimte voor huiswerkdingen, snottebellen en spitsuurknuffels. Nog even de pasta koken, de bloemkool pureren, de boel finetunen en hoppa. Aan tafel.
    https://www.smulpaapje.nl/blog/pastasaus-van-geroosterde-bloemkool/
  • Stamppotdag
    De stamppotten van oma zal ik nooit overtreffen maar op de dagen dat ik thuis werk doe ik regelmatig een poging om in de buurt te komen. Tussen het werken door even een half uurtje zen aardappels schillen en ondertussen Netflixen, aan het eind van de dag de voorgesneden hutspot, andijvie of boerenkool erbij en natuurlijk mag de rookworst niet ontbreken. Spekjes uitbakken en last but not least alle frustratie (maar ook een hele hoop liefde anders smaakt het echt niet lekker) eruit gooien om de hele handel door elkaar te stampen.
    Hoewel ik geen voorstander ben van pakjes en zakjes maak je een hele snelle versie voor andijvie met kant en klare aardappelpuree en een zak andijvie.
    Soms willen ze wel eens een ander stamppotje en ik heb kinderen die spruitjes dus heel erg lekker vinden. Deze stamppot met spruitjes vinden ze heerlijk. Ik denk door het zoetige van de abrikoos. De spekjes vervang ik door kipreepjes.
    https://www.24kitchen.nl/recepten/spannende-spruitenstamppot
  • Ovenschoteldag
    Een ovenschotel is perfect voor dagen waarop je echt geen zin hebt om na het eten nog je hele keuken op te moeten ruimen of thuis komt en alleen nog maar op de bank wil ploffen.
    Ovenschotels zijn (bijna altijd) prima van te voren klaar te maken zodat je alleen de schaal nog in de oven hoeft te zetten. Eventueel een simpele salade erbij en je bent klaar.
    Google eens op ‘ovenschotel’ of kijk op Pinterest en ik weet zeker dat je een schotel naar jouw smaak kan vinden.
    Een quiche maak ik vaak omdat je daar alle kanten mee op kan. Dit recept van Lifesabout is de basis waar ik mijn eigen draai aan geef. Meestal serveer ik er een salade erbij of diverse soorten rauwkost voor de vitamientjes. Als de quiche in de oven staat ruim ik alvast de keuken op en na het eten is het enkel nog een kwestie van de eetboel in de vaatwasser deponeren.
    https://www.lifesabout.nl/julia-challenge-hartige-taart-met-kip-en-citroen/

Extra tips en trics

Tot slot nog een laatste tip. Plan je weekmenu voor 5 of 6 dagen. Er is altijd wel een dag dat alles toch anders loopt dan je had verwacht. Zeker in het weekend.
Wil je toch altijd iets gezonds achter de hand hebben Je kan ervoor kiezen om standaard 1 maaltijd in de vriezer te hebben liggen. Gebruik je die dan is het prima, gebruik je het niet, blijft het goed.
Een simpel voorbeeld kan zijn vissticks, röstirondjes en rode kool. Oké het is weinig culinair en ook niet origineel maar soms zijn er van die avonden dat dit helemaal prima is. Dan kan het zomaar zijn dat je je de hele week hebt staan uitsloven met koken en de kinderen juist de diepvries-avond je kookkunsten de hemel in prijzen.
Nog een aller laatste tip. Heb je echt geen tijd, zin of energie om een weekmenu samen te stellen? Kijk dan eens naar online weekmenu’s zoals die van Smulpaapje (https://www.smulpaapje.nl/smulpaapje-kookt/weekmenu/ ) of De Club van Relaxte Moeders (https://clubvanrelaxtemoeders.nl/relax-mama-weekmenu-111-budget/ )
Oke, nog eentje dan. De écht aller aller laatste tip. Als je een weekmenu hebt gemaakt, maak het jezelf dan nog makkelijker en bestel je boodschappen online. Je kan kiezen voor een pick-up point als je veel van huis bent maar Appie, Jumbo of Picknick komen de boodschappen ook graag bij je thuis brengen. Scheelt jou een hoop tijd, gesjouw en, heel besparend, impulsaankopen.

Eet smakelijk!

Liefs,

Lein

Lein is een geboren en getogen Amsterdamse uit ’82, die nu op de Veluwe woont met haar gezin. Ze is moeder van drie en heeft haar eigen bedrijf De Personal Planner. Als Personal Planner en Personal Assistent help ze o.a. vrouwelijke ondernemers om overzicht te krijgen én houden in hun bedrijf en gezinsleven. Zo neemt ze andere vrouwen dingen uit handen die daar vervolgens niet meer druk om hoeven te maken! Wat dat precies inhoudt kun je hier op haar website zien.
https://depersonalplanner.nl/

volgend bericht

  • Claudia Fasseur
Comments 0
Laat een bericht achter
Jouw naam:*
E-mailadres:*
Bericht: *

Let wel; berichten moeten eerst goedgekerud worden voordat ze worden geplaatst

* Verplicht veld